Monday 06 July 2020
- السبت 14 ذو القعدة 1441 -
01:3 - دوشنبه 16 تیر 1399

نخود کرمانشاه محصولی که کشت آن هر ساله دچار فراز و نشیب‌هایی معنادار می‌شود



نخود کرمانشاه محصولی که کشت آن هر ساله دچار فراز و نشیب‌هایی معنادار می‌شود
تولید نخود به عنوان محصولی مهم با ارزش غذایی بالا در کشور به دلیل مشکلات مختلف هر ساله دچار فراز و نشیب‌هایی می‌شود که نه تنها تولیدکنندگان بله مصرف‌کنندگان را هم با چالش روبرو می‌کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرمانشاه، نخود یکی از حبوبات پرطرفدار در جامعه بشری است و از این رو سالانه بخش اعظمی از زمین‌های زارعی در جهان زیر کشت این نوع از حبوبات می‌رود زیرا نخود 30 درصد و گوشت تنها 23 درصد پروتئین دارد و در شرایط تورمی که تهیه گوشت برای تمام اقشار جامعه امکان‌پذیر نیست، محصول نخود با قیمتی ناچیز می‌تواند نیاز پروتئین را رفع کند.
در کشور ایران نیز با توجه به جایگاه نخست کشاورزی، زمین‌های حاصلخیز و منابع آبی کاشت نخود مرسوم است و استان کرمانشاه در غرب ایران به عنوان یکی از قطب‌های تولید این نوع از حبوب است. از این رو استان کرمانشاه علاوه بر تامین نیاز بازار سهم بالایی در صادرات محصول یاد شده به بازارهای خارجی داشته و سالانه حجم بالایی از تولیداتش روانه بازارهای عراق و افغانستان می‌شود.
تولید یک سوم نخود کشور در کرمانشاه
در این زمینه کارشناسان معتقدند با وجود تمام فراز و فرودهایی که در کشت این محصول وجود دارد بازهم تولیدکنندگان کرمانشاهی علاقمند به تولید بوده و درصورت حمایت می‌توانند سهم بالاتری از تولید را در کارنامه خود ثبت کنند.
این درحالی است که براساس برآورد وزارت جهاد کشاورزی، استان کرمانشاه در  زمینه تولید نخود رتبه اول کشور را در اختیار دارد و در رتبه‌های بعدی استان‌های لرستان، آذربایجان شرقی و غربی قرار دارند.
ناصر مرادی رئیس شورای ملی نخود ایران در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کرمانشاه گفت: سالانه به طور میانگین 270 هزار تن نخود در ایران کشت و تولید می‌شود که در این میان سهم استان کرمانشاه بیش از 100 هزار تن است.
مرادی بیان کرد: سرانه مصرف نخود در کشور برای هر نفر در سال در حدود سه و نیم کیلو احتساب شده است ولی این آمارها دقیق نیست، بلکه براساس برآوردهای شورای ملی نخود ایران، سرانه مصرف نخود برای هر ایرانی در طول سال دو کیلوگرم است و با توجه به میزان تولید و نیز سرانه مصرف، نزدیک به 100 هزار تن نخود مازاد در کشور داریم.
رئیس شورای ملی نخود ایران افزود: در سال زارعی گذشته برخی از نوسات جوی و آب و هوایی و حتی اقتصادی سبب شد که در بحث تولید نخود دچار افت شویم، ولی این میزان افت به حدی نبود که بر روی نیاز داخلی و حتی صادرات تاثیر خود را داشته باشد.
مرادی خاطرنشان کرد: در سال زارعی گذشته عوامل طبیعی همانند بارش‌ها، برخی از بیماری‌ها و غیره تولید نخود در کرمانشاه را تا 60 هزار تن کاهش داد اما برای امسال دستیابی به آمار تولید بیش از 100هزار تن پیش‌بینی می‌شود.
عراق و افغانستان مقصد صادرات نخود ایران
رئیس شورای ملی نخود ایران به مقصد صادرات نخود به خارج از کشور اشاره و بیان کرد: بیشترین صادرات نخود کشور که بخش اعظمی از آن متعلق به تولیدات استان کرمانشاه است به کشورهای افغانستان، عراق و غیره انجام می‌شود.
آمارهای سازمان جهاد کشاورزی استان کرمانشاه در رابطه با صادرات محصول نخود قابل توجه است زیرا بر اساس اعلام این سازمان در سال گذشته با آزاد شدن صادرات نخود درآمدی دو هزار میلیارد تومانی در انتطار نخودکاران استان است.
البته رئیس شورای ملی نخود ایران چندی پیش اعلام کرد که واردات بی‌رویه نخود در سال‌های گذشته سبب از دست رفتن بازارهای داخلی شده است و واردات با نرخ پایین در واقع یارانه‌ای برای کشاورزان و تولیدکنندگان خارجی بوده است.
براین اساس در کنار کاهش واردات، افزایش سطح زیر کشت و تلاش در زمینه راه‌اندازی واحدهای فراوری این محصول استراتژیک در استان کرمانشاه برای رونق تولید مفید است تا تولید این محصول مرغوب بازارهای داخلی و خارجی را فتح کند.
نیاز به اصلاح باورهای کشاورزان در رابطه با کشت نخود
رئیس شورای ملی نخود ایران یادآور شد: سال گذشته 40 درصد از کاشت نخود در کرمانشاه به صورت مکانیزه بود و به دنبال این امر هستیم که این ارقام را تا 60 درصد ارتقا دهیم
مرادی با تاکید به کشاورزان نخودکار در بحث مکانیزه کردن کشت خود، افزود: ما دو نوع کشت نخود داریم، یکی کشت بهاره و دیگری پاییزی یا همان پا بلند که به کشاورزان توصیه می‌شود کشت پاییزه را در اولویت قرار دهند.
وی با اشاره به اینکه برخی اظهار نظرها در بحث کاشت نخود سبب سردرگمی کشاورزان شده است بیان کرد: باور اشتباهی که در بین برخی از کشاورزان وجود دارد این است که کشت نخود قوت و مرغوبیت زمین را کاهش می‌دهد که این موضوع درست نیست.
مرادی ادامه داد: کشت نخود نه تنها باعث تعضیف خاک زراعی نمی‌شود، بلکه سبب انسجام خاک و تقویت آن برای کشت هر محصول دیگری می‌شود و براین اساس باور برخی کشاورزان باید اصلاح شود.
با وجود اینکه از دیدگاه سلامتی نخود یکی از حبوبات بسیار مفید و مغذی است و ایران در تولید این محصول در منطقه و حتی جهان رتبه ممتازی دارد، ولی سرانه مصرف آن نسبت به میانگین جهانی رقمی بسیار پایین‌تر است که افزایش سرانه مصرف در شرایط اقتصادی کنونی اقتصادی به مردم کمک می‌کند.
از سوی دیگر با پیش‌بینی رونق تولید این محصول در سال زراعی می‌توان برای صادرات آن از اکنون برنامه‌ریزی کرد تا در کنار بازارهای داخلی، بازارهای خارجی به‌ویژه کشورهای همسایه از طعم نخود تولید استان کرمانشاه بهره‌مند شوند.
                                                                                                                      "روابط عمومی شورای ملی نخود ایران"
   1399/3/20 11:50

خانه چاپ ارسال به دوستان نسخه متنی کوچک کردن متن بزرگ کردن متن دانلود خروجی پی دی اف خروجی میکروسافت ورد
0/10 (تعداد آرا 0 نفر )