Sunday 25 August 2019
- السبت 23 ذو الحجة 1440 -
20:2 - یکشنبه 03 شهریور 1398

طرح صفر تا صد تولید نخود در استان بررسی میشود.

طرح صفر تا صد تولید نخود در استان بررسی میشود.



کشاورزی پیشه گذشتگان و صنعت امروز است، اما آنچه سبب می‌شود یک صنعت توسعه پایدار داشته باشد اندیشه صحیح استفاده از منابع و فرصت ها و همچنین بهره وری از داشته هاست.
کشاورزی پیشه گذشتگان و صنعت امروز است، اما آنچه سبب می‌شود یک صنعت توسعه پایدار داشته باشد اندیشه صحیح استفاده از منابع و فرصت ها و همچنین بهره وری از داشته هاست. صنعت کشاورزی از نظر فیزیکی با منابع زمین، آب و هوا و انواع بذر ارتباطی مستقیم دارد و هماهنگی تمام این عوامل تنها به منظور تامین غذای جامعه بشری است،ضمن اینکه هر کشوری برای ادامه تامین غذای مردمش نیاز به اقتصادی پویا و پایدار دارد. بر این اساس دانش اقتصاد کشاورزی به کمک جامعه بشری آمده است. از نظر سیستم های تئوری اقتصادی و همچنین توسعه پایدارمنابع طبیعی باید بر مبنای شیوه‌هایی کاملا اندازه گیری شده و آزمایش شده  اصول کاشت، داشت و برداشت هر محصول مورد سنجش  قرار گیرد. ضمن اینکه فراوری محصولات کشاورزی ضرورت اقتصاد کشاورزی است. معادله مجهول‌دار رسیدن به تولید فراوری های کشاورزی در استان ما، هنوز حل نشده است، گرچه طرح ها و ایده های بسیاری در این زمینه وجود دارد اما علت تاخیر در این امر همان مسئله سهل اما، مشکل استان ماست. کشت نخود و اجرای طرح صفر تا 100 این محصول از کاشت گرفته تا تولید نهایی فرآوری محصول یکی از مسایل حل نشده اقتصاد کشاورزی استان است. نخود محصولی است متناسب با شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه، استانی که بیش از 76 درصد زمین های زراعی آن دیم است و از طرفی این محصول نیاز آبی کمی هم دارد و با شرایط تغییر اقلیم و بحران کم آبی کاملا همخوانی دارد.
لزوم تغییر الگوی کشت
تغییرات اقلیمی درهمه دنیا به عنوان بحران مطرح است و بر تولید محصولات کشاورزی و زیست محیطی تاثیر منفی داشته است. این بحران در مناطق خشک و نیمه خشک از شدت بیشتری برخوردار است بر همین اساس، افزایش درجه حرارت، تغییرات نزولات جوی، کاهش بارندگی و بارش های خارج از فصل بطور حتم باعث کاهش برداشت محصولات کشاورزی در استان های مختلف کشور می شود. همچنین امواج گرمای شدید می تواند موجب از بین رفتن محصولات کشاورزی نیز بشود. از طرفی، برای مقابله یا سازگاری با این تغییرات اقلیمی می توان از اقلام مقاوم به تنش های محیطی، کنترل کردن تاریخ کاشت، بهره برداری مناسب از منابع آبی (آبیاری قطره ای، بارانی ) و اجرای بهینه طرح های تغییر الگوی کشت استفاده کرد.
نخود؛ محصول زراعی اقتصاد
رئیس شورای ملی نخود ایران،در گفت‌و‌گو با همشهری، نخود را یکی از متناسب ترین کشت های سازگار با شرایط تغییر اقلیم می‌داند و همچنین آینده اقتصادی این محصول را در صورت اجرای طرح صفر تا 100یکی از موفق ترین برنامه های اقتصاد کشاورزی با رویکرد توسعه اقتصاد کشاورزی قلم داد می‌کند. « ناصر مرادی» طرح صفر تا 100 کاشت تا فراوری و درآمدزایی نخود استان را طرحی چند ساله ذکر می‌کند که در دست پژوهش و تحقیق است و می‌گوید: یکی از ظرفیت های اتاق بازرگانی استان این است که روی ظرفیت های منحصر به فرد استان کارهای اصولی و علمی انجام شود.
با نشست های مکرر، هیات مدیره و کارشناسان متعدد مرتبط با این طرح‌با سنجش راهکارها و تحقیقات به‌دست آمده و آمارها و اطلاعات دقیق به نتایج خوبی در زمینه عملی شدن طرح کشت تا صادرات و فراوری محصول نخود استان رسیده‌ایم.
موانع پیش روی طرح
مرادی، برای اجرایی شدن این طرح مسائل و موانع پیش روی طرح را چنین بیان می‌کند: یک پروسه زمانی خاص و یک سری از مجوز ها را نیاز دارد که در حال حاضر گرفتن این مجوزها در دست سازمان کشاورزی است وحتما باید با موافقت سازمان جهاد کشاورزی باشد. مساله اصلی در تغییر کاربری زمین یکی دیگر از مشکلات عمده است که در این زمینه نیازمند همکاری ادارات مربوطه و اراضی کشاورزی هستیم. این در حالی است که طرح ما در درجه اول کشت و صنعت محصولی برای تامین و امنیت ماده غذایی سازگار با محیط‌‌ زیست است. وی، لزوم  در نظر گرفتن ارزیابی مکانی و همکاری سازمان های مرتبط برای اجرا و ایجاد شدن مجتمع کشت و صنعت را موجب تقویت اقتصاد خرد استان در مورد این طرح می‌داند و می‌افزاید: با در نظر گرفتن بعد مسافت تولید محصول، از مزرعه تا مجتمع و فراهم کردن زمینه کاهش هزینه های حمل‌و‌نقل برای کشاورزان این مجتمع در شهرک های صنعتی ساخته نخواهد شد و در حال حاضر 2 مکان ماهیدشت و کمربندی غربی کرمانشاه در مسیر کوزران را برای ساخت این مجتمع در نظر داریم.
سرمایه؛ نیاز مجتمع کشت و صنعت
رئیس شورای ملی نخود ایران، نیاز به جذب سرمایه و سرمایه گذار را مسئله بعدی این مجتمع عنوان می‌کند و می‌گوید: این طرح جزو طرح های اولویت دار استان از نظر اشتغالزایی و توجیه اقتصادی است در حال دریافت موافقت های اصولی طرح هستیم. در این باره حمایت تمام مسئولین استانی از خود استاندار،نمایندگان مجلس ،سازمان جهاد کشاورزی و بانک‌هایی که مرتبط هستند را می‌طلبیم و حتی کمک‌هایی از محل صندوق توسعه ملی را برای ایجاد چنین صنعتی در استان نیاز داریم، تا کنون نیز سرمایه گذاران این طرح مشخص نشده‌اند. این پروژه حدود 40 میلیارد تومان سرمایه نیاز دارد. مرادی، مراحل کار و تکامل این مجتمع را با توجه به استفاده از تکنولوژی روز و تفکیک فاز بندی چنین توضیح می‌دهد: مکانیزاسیون، سورتینگ، تولید فراوری های محصول و بسته بندی نهایی محصولات از جمله مراحلی است که در واحدهای مختلف مجتمع در نظر داریم.
برنامه‌هایی که رقابت تجارت بین المللی را ممکن می‌سازد
این مسئول نیاز به مرحله سورتینگ و بسته بندی را یک اصل ضروری برای رقابت با بازار های هدف و بین‌المللی در عرصه تجارت می‌خواند و اظهار می‌کند: عرصه رقابت در تجارت جهانی بر مبنای‌کیفیت محصول و بسته بندی است؛ امروزه  دیگر تجارت سنتی راه به جایی نمی‌برد، برای حفظ رقابت و داشتن حرف در عرصه تجارت بین المللی باید برای فرایند کشت تا تولید محصولات کشاورزی چنین طرح های صفر تا صدی همچون مجتمع کشت و صنعت نخود؛ برنامه ریزی و اجرایی شود. رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی استان در ادامه لزوم تجهیز ادوات کشاورزی و استفاده از توان و استعداد مبتکران بومی استان را چنین بیان می‌کند: در حال حاضر ایران رتبه سوم نخود زیر کشت را در دنیا دارد و از نظر راندمان تولید در هکتار، در رتبه ششم دنیا هستیم. اگر کشت، داشت و برداشت مکانیزه انجام شود بازده محصول زراعی در سطح، دو نیم برابر بیشترمی شود و هزینه های کشاورز تا یک دوم کاهش پیدا می‌کند  به همین دلیل برای کشاورز صرفه اقتصادی دارد و به سمت و سوی این کشت خواهد رفت.
حمایت از مبتکران بومی
مرادی، حمایت از مبتکران بومی و تولید ادوات کشاورزی را اساس کشاورزی صنعتی می‌داند ودر این باره ادامه می‌دهد: دستگاه‌هایی برای کشت تا برداشت به‌دست مبتکران جوان و بومی استان کرمانشاه و منطقه اورامانات ساخته شده است و کمک به تولید بیشتر این دستگاه ها علاوه بر استقلال ما برای تولید ادوات کشاورزی و ایجاد اشتغالزایی در بحث مکانیکی از خروج ارز نیز جلوگیری خواهد کرد و گامی موثر در تحقق اقتصاد مقاومتی بر خواهیم داشت. وی، مزیت‌هایی دیگر مجتمع کشت و صنعت نخود را در عرصه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و فرهنگی چنین بیان می‌کند: افزایش تولید  وسطح زیر کشت محصول زراعی نخود، افزایش ارزش افزوده این محصول، ایجاد درآمدزایی بیشتر برای کشاورزان، افزایش اشتغالزایی پایدار و نیمه پایدار و همچنین تغییرفرهنگ تغذیه به سمت غذاهای سالم و ارگانیک، کمک به حفظ منابع محیط‌‌ زیست و استفاده بهینه از آب و خاک حداقل مزایای راه اندازی این مجتمع است.
   کیفیت مطلوب نخود استان
رئیس شورای ملی نخود ایران در نگاهی کلان به این طرح و سنجش برنامه های افزایش صادرات غیر نفتی می‌گوید: با توجه به استعداد منطقه و دارا بودن  بهترین و با کیفیت ترین نخود کشور به ویژه نخود «بیونیج» توانایی رقابت صادراتی را داریم، به ویژه اینکه با تایید کارشناسان نخود کرمانشاه 30 درصد پروتئین و در بدترین شرایط کشت 18 درصد پروتئین دارد که نسبت به سایر نقاط کشور از درصد پروتئین قابل ملاحظه ای برخوردار است.
«ناصر‌ مرادی» می افزاید:  ایران توان افزایش کشت محصول نخود برای صادرات را دارد، اما به دلیل نبود برنامه ریزی و بازار مناسب، سطح زیر کشت محصول نخود در کشور از سال زراعی 80-79  با مقدار 751 هزار هکتار به 463 هزار هکتار در سال زراعی94-93 رسیده است. در استان کرمانشاه با پیگیری های متعدد در سال زراعی جاری سطح زیر کشت به 7700 هزار هکتار نخود پاییزه ( یا کشت مکانیزه) رسیده است و برای کشت بهاره این محصول نیز 145هزار هکتار سطح زیر کشت پیش‌بینی می‌شود. در حال حاضر سالانه بیش از 150 هزار تن نخود مازاد بر مصرف در سطح کشور آماده صادرات است که پیش‌بینی می‌شود با رویکرد موجود در سال های آتی این رقم به چند برابر افزایش یابد.
 
 
   1395/11/24 09:51

خانه چاپ ارسال به دوستان نسخه متنی کوچک کردن متن بزرگ کردن متن دانلود خروجی پی دی اف خروجی میکروسافت ورد
0/10 (تعداد آرا 0 نفر )